Személyi kölcsön és infláció. Megéri most felvenni hitelt?

Személyi kölcsön és infláció - https://banktrend.hu/?p=1005&preview=true

Furcsa helyzet alakulhat ki a személyi kölcsönök piacán, miután megjelent, hogy milyen mértékű inflációt vár az elkövetkező években a Magyar Nemzeti Bank. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt az MNB magasabb áremelkedésre számít a jövőben. Emiatt érdemes nagyító alá tenni mi a kapcsolat a személyi kölcsön és infláció között.

Mik az inflációs várakozások?

Frissültek az inflációs várakozások. A nemzetközi helyzet és a gazdasági kilátások változása miatt az infláció magasabb lesz és tovább velünk fog maradni a korábbi várakozásoknál.

A következő évekre a jegybank inflációs várakozása a következőképpen alakul:

  • 2021-ben: 5,1% 
  • 2022-ben: 7,5-9.8%
  • 2023-ban: 3,3-5,0%
  • 2024-ben: 2,5-3,5% 

A jegybank által várt 3%-os szinthez a fentiek alapján 2024-ben térhet vissza az áremelkedés. A jelenlegi nagyfokú bizonytalanság miatt a várt értékek rövid távon is változhatnak. Ez komolyan átalakíthatja a befektetési döntéseinket és jelentősen befolyásolhatja a hiteligénylés előtt állók döntéseit is.

Személyi kölcsön és infláció: nem éri el a várható inflációt egy 4 éves futamidejű személyi kölcsön ára 

A személyi kölcsön és infláció kapcsolata érdekes helyzetet szült hazánkban. A jelenlegi helyzet kivételes a hitelfelvétel szempontjából, hiszen az infláció meghaladja a hitelkamatokat, azaz a lakáshitelek és a személyi kölcsönök költsége nem éri el egy átlagos áru drágulását. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 3 millió Ft összegű, 4 éves futamidejű személyi hitel esetében levezetve, ami 7,48% kamat mellett érhető el a következőképpen alakulnak a törlesztések:

  • ezen kölcsönnek 72 509 Ft lenne a havi törlesztőrészlete, azaz 4 év alatt 3 480 000 ezer Ft kell visszafizetni
  • az MNB által várt infláció középértékét figyelembe véve egy jelenleg 3 millió Ft értékű áruért 4 év múlva nagyságrendileg 3 674 000 Ft-ot kell fizetni. (Az idei évre 5,1%, 2022-re 8,65%, 2023-ra 4,15%, 2024-re pedig 3% inflációval kalkuláltunk.) 

Tanulság: a reális inflációs várakozások mellett a legolcsóbb személyi hitel költségét meghaladja az elkövetkező 4 év áremelkedése, miközben az elkövetkező 4 évre várható infláció miatt az igényelt hitelösszeg vásárlóereje 670 ezer forinttal csökkenhet.

Befektetési céllal érdemes személyi hitelt igényelni?

Hitelt csak akkor érdemes felvenni, ha valami konkrét célod van az összeggel és másképp nem tudod megoldani a finanszírozást. A hitel árát minden esetben meg kell fizetni.Mindig alaposan át kell gondolni a hitelfelvételt, mert a kölcsönt minden hónapban fizetni kell – a fizetés elmaradásának pedig komoly következményei lehetnek. A jövőben a jegybank felgyorsíthatja a kamatemelési ciklust a magas infláció miatt, a magas kamatkörnyezet pedig tovább velünk maradhat az előzetes elképzelésnél is. Várhatóan a bankok is kamatot emelnek, ami sajnos érintheti a személyi hiteleket is.

 

Share:

More Posts

Ingatlan felújítás személyi kölcsönből - https://banktrend.hu/?p=1021&preview=true

Ingatlan felújítás személyi kölcsönből

A cél ingatlan felújítás személyi kölcsönből? Szinte a leggyakoribb hitelcél. Az alábbiakban megpróbálunk minden ezzel kapcsolatos lényeges kérdésre válaszolni annak érdekében, hogy minél jobban lásd

Személyi kölcsön külföldi jövedelemmel - https://banktrend.hu/?p=1018&preview=true

Személyi kölcsön külföldi jövedelemmel 

Napjainkban a kedvező változásoknak köszönhetően a személyi kölcsön egyre kedvezőbb. Ezeknek a gyors személyi kölcsönöknek nagy a népszerűsége. Ez nem véletlen, hiszen kiszámítható, fix kamatozásal,

Send Us A Message